Commodore VIC-20 – ensimmäinen miljoonan myynnin tietokone
Ennen Commodore 64:n valtavaa suosiota ja 1980-luvun kotitietokonebuumia markkinoille ilmestyi teknisesti vaatimattomampi mutta historiallisesti merkittävä kone: Commodore VIC-20. Se oli ensimmäinen tietokone, jota myytiin yli miljoona kappaletta. Se oli vieläpä aikana, jolloin tietokoneet olivat monelle tuntemattomia laitteita. VIC-20 onnistui tehtävässään tuoda tietotekniikkaa olohuoneisiin ennen kuin siitä tuli arkipäivää.
Taustatietoa
VIC-20 julkaistiin vuonna 1980 (Yhdysvalloissa 1981), ja se oli Commodoren vastaus kuluttajaystävällisen, edullisen kotitietokoneen tarpeeseen. Commodoren perustaja Jack Tramiel tunnetaan lausahduksestaan: “computers for the masses, not the classes.” Tämän filosofian pohjalta VIC-20 kehitettiin: koneen piti olla halpa, helppokäyttöinen ja valmis käytettäväksi heti televisioon kytkemällä. Nimi “VIC” tulee koneen tärkeimmästä komponentista, Video Interface Chip (MOS Technology VIC – myös nimellä 6560 tai 6561, alueesta riippuen). Tämä siru mahdollisti yksinkertaisen mutta värikkään grafiikan ja äänen – elementit, jotka olivat tärkeitä niin peleille kuin ohjelmoinnillekin.
Käyttö
Kytkiessä virrat päälle tietokoneeseen, näyttöruutuun tulee sinisellä taustalla BASIC-komentorivi, jossa käyttäjä pääsi heti suoraan ohjelmoimaan laitetta. Commodoren BASIC-kieli oli suosittu mutta vähän hankala oppimisväline. Käyttäjät kirjoittivat itse ohjelmia, piirsivät kuvia ja loivat pelejä rivikomentojen avulla. Vaikka muistia oli vain 5 kilotavua, ohjelmointi oli mahdollista kekseliäällä koodauksella. Pelit ja sovellukset ladattiin joko kasetilta (datasette) tai cartridge-moduuleista, joilla sai lisämuistia ja suoraan käynnistyviä ohjelmia. Myös kalvolevyasemia oli saatavana. Myöhemmin saataville tuli myös muistilaajennuksia, joilla koneen käyttökelpoisuus kasvoi huomattavasti.
Suosio ja markkinointi
VIC-20 oli ensimmäinen tietokone, jota myytiin laajalti tavarataloissa ja lelukaupoissa, ei pelkästään erikoisliikkeissä. Sen alkuperäinen hinta Yhdysvalloissa oli noin 300 dollaria, mutta hinta laski nopeasti alle 200 dollarin rajan. Tämä teki siitä erittäin houkuttelevan ostoksen perheille, jotka halusivat tutustua tietotekniikkaan ilman suuria investointeja. Yksi menestyksen avaimista oli aggressiivinen markkinointi. Commodore käytti julkisuudessa muun muassa Star Trekin William Shatneria, joka mainosti VIC-20:tä iskulauseilla. Markkinointi kohdistui lapsiin, nuoriin ja vanhempiin – kone nähtiin oppimisen ja viihteen yhdistelmänä.
Pelit ja ohjelmat
Vaikka VIC-20:lle julkaistut pelit jäivät teknisesti jälkeen esimerkiksi Commodore 64:n tuotannosta, niissä oli silti paljon ideoita ja pelattavuutta. Suosittuja nimikkeitä olivat muun muassa:
- Gorf
- Omega Race
- Choplifter
- Jupiter Lander
- Radar Rat Race
- Jungle Hunt
- Lode Runner
VIC-20:n ohjelmakirjasto kattoi myös hyötyohjelmia, kielioppaita, musiikkisovelluksia ja koulutusohjelmia. Se toimi monelle porttina tietokoneharrastukseen ja ohjelmoinnin maailmaan.
Perintö
VIC-20 ei ollut vain edullinen tietokone – se oli monelle ensimmäinen tietokone ylipäätään. Sen matala hinta, helppous ja näkyvyys tekivät siitä tärkeän osan tietokoneiden yleistymistä. Arvioiden mukaan konetta myytiin yli 2,5 miljoonaa kappaletta, mikä teki siitä aikansa eniten myydyn tietokoneen. VIC-20 loi pohjan Commodoren tulevalle menestykselle: sen seuraaja Commodore 64 käytti samaa filosofiaa, mutta tarjosi enemmän tehoa, muistia ja laajennettavuutta. Ilman VIC-20:n suomaa menestystä ja tunnettavuutta, Commodore 64:n megasuosio tuskin olisi ollut mahdollinen.
VIC-20 tänään
Retroharrastajien keskuudessa VIC-20:llä on edelleen oma kannattajakuntansa. Koneita kunnostetaan, ohjelmia kirjoitetaan, ja jopa uusia pelejä kehitetään vuosikymmeniä alkuperäisen julkaisun jälkeen. Saatavilla on myös modernisoituja versioita. VIC-20 muistuttaa ajasta, jolloin tietokoneet olivat vielä ihmeellisiä ja täynnä mahdollisuuksia. Se oli monelle ensimmäinen askel digitaaliseen maailmaan – ja ansaitsee paikkansa tietotekniikan historiassa. Suomessa Commodore VIC-20 muistetaan Kauko Helovirran TV-mainoksesta, jossa hän esiintyi roomalainen tooga päällään. ”Rakenna Rooma päivässä tai nopeammin”. Mainosta esitettiin televisiossa 1983.