web analytics

Commodore Amiga 500

Commodore Amiga – esimerkki siitä, kuinka teknisesti edistyksellisin tuote ei aina voita

​Legendan synty

Commodore Amiga oli 1985-1994 suosittu Commodoren lanseeraama tietokonemallisto.  Amiga-tietokoneen kehitys alkoi alun perin Hi-Toro -nimisessä yrityksessä, joka myöhemmin nimettiin Amiga Corporationiksi. Projektin taustalla oli joukko insinöörejä ja suunnittelijoita, mutta keskeinen henkilö oli Jay Miner, joka tunnetaan myös “Amigan isänä”. Jay Miner oli aikaisemmin kehittänyt Atari 2600 ja Atari 800 -tietokoneiden grafiikka- ja äänipiirejä. Kun Atari ei ollut kiinnostunut hänen seuraavasta ideastaan (uusi, edistyksellinen 16/32-bittinen tietokone), Miner ja hänen kollegansa päättivät lähteä omille teilleen ja perustivat Hi-Toron. Nimi “Hi-Toro” valittiin aluksi, koska sen ajateltiin olevan “teknologinen” ja vähän japanilaistyylinen – sillä oli tarkoitus houkutella myös Aasian markkinoita. Tarvittiin rahavirtaa tietokoneen kehittämiseen. Nimi oli enemmänkin savuverho hämäämiseksi – oikea tavoite oli kehittää huipputason tietokoneprojekti nimeltä “Lorraine” (Amigan kehitysnimi). Nimi “Hi-Toro” valittiin aluksi, koska sen ajateltiin olevan “teknologinen” ja vähän japanilaistyylinen – sillä oli tarkoitus houkutella myös Aasian markkinoita. Nimi vaihdettiin Amiga Corporationiksi vuonna 1983, kun yritys siirtyi täysipainoisesti tietokoneen kehitykseen. Syy nimen vaihtoon oli myös se, että “Hi-Toro” ei antanut ammattimaista tai sopivaa kuvaa teknologiayrityksestä. Amiga Corporation alkoi rahapulassa etsiä sijoittajia. Commodore osti yrityksen kesällä 1984, muutama kuukausi perustajansa Jack Tramielin lähdön jälkeen. Se pelasti Amiga Corporationin konkurssilta ja työ Amigan kehittämisen parissa pystyi jatkumaan.

Kohti massatuotantoa

Vuonna 1984 Amiga teki sopimuksen Atarin kanssa: Atari antoi Amigalle siltarahoituksen (noin 500 000 dollaria) sillä ehdolla, että Atari saisi lisenssin käyttää Amigan piirisarjoja tai lunastaa ne kokonaan, jos Amiga ei maksaisi lainaa takaisin määräaikaan mennessä. Samaan aikaan Commodore (joka oli jo tunnettu Commodore 64:stä) oli vaikeuksissa: he halusivat seuraavan sukupolven koneen, mutta heidän omat kehitysprojektinsa eivät edenneet hyvin. Kesällä 1984, Commodore teki nopeasti sopimuksen Amiga Corporationin kanssa, jolloin Commodore osti koko Amiga Corporationin. He maksoivat Atarille takaisin siltarahoituksen ja lunastivat Amigan piirisarjat pois. Amigan koko tiimi, mukaan lukien Jay Miner, siirtyi Commodoren alaisuuteen. Vuonna 1985 Commodore julkaisi Amiga 1000 -tietokoneen – suuren mediatapahtuman saattelemana. Se oli teknisesti vuosia edellä kilpailijoitaan, erityisesti moniajavan käyttöjärjestelmän, äänen ja grafiikan osalta.

Amigan ensimmäinen malli, Amiga 1000, julkaistiin vuonna 1985. Sen markkinointi oli aluksi haasteellista tuotannon viivästysten vuoksi, mutta vuoden loppuun mennessä sitä myytiin noin 35000 yksikköä. Seuraavat mallit, kuten Amiga 500 vuonna 1987, saavuttivat laajemman suosion houkuttelevien ominaisuuksiensa ja kilpailukykyisen hinnoittelunsa ansiosta. Se tavoitti markkinoita, joita Amiga 1000 ei saavuttanut. Amiga-sarjan kokonaismyynti arvioidaan olleen noin 5-6 miljoonaa. Suomessa Amigan suosio oli merkittävä: vuodenvaihteessa 1991–1992 oli myyty noin 110000–120000 Amigaa. Tämä luku on huomattava ottaen huomioon Suomen pienemmän väestömäärän verrattuna muihin markkinoihin. Kansainvälisesti Amiga oli suosituimmillaan Euroopassa, erityisesti Isossa-Britanniassa ja Saksassa, joissa kummassakin maassa myytiin noin 1,5 miljoonaa Amigaa. Pohjois-Amerikassa myynti oli vaatimattomampaa, noin 700000 kappaletta.

Amigan kohtalo

Vaikka Amiga oli teknisesti edistyksellinen, se kohtasi useita haasteita. Kilpailu IBM-yhteensopivien PC-tietokoneiden ja Atari ST:n kanssa oli kovaa. Lopulta PC:n yleistyminen vaikutti Amigan ja kilpailijoiden markkinaosuuksiin niin, että myynnit laskivat ja katteet kärsivät. Pelikonsolit, kuten Sega Mega Drive ja Super Nintendo, veivät osan pelaajakunnasta ja pelikehittäjistä, sillä Amiga kärsi piratismista ja into pelien julkaisuihin laski kehittäjien keskuudessa. Pelejä kannatti kehittää Segalle ja Nintendolle, sillä Amigan markkinaosuus laski ja piraattipelit kannibalisoivat samaan aikaan hiipuvan Amigan pelimarkkinaa. Edes 1993 julkaistu Amiga 1200 ja Amiga CD32 -pelikonsoli eivät kyenneet pelastamaan tilannetta.

Commodore ei onnistunut vastaamaan markkinoiden muutoksiin, mikä johti yrityksen taloudellisiin vaikeuksiin. Commodore meni konkurssiin vuonna 1994, mikä merkitsi Amigan aikakauden loppua Commodoren tuotteena. Valmistus ja kehitys on jatkunut pientuotantona edelleen tätä artikkelia kirjoittaessa (2025).

Lisätietoa ja tarkempaa analyysia aiheesta on Kallion tietokonemuseon vuonna 2025 julkaisemassa  artikkelissa ”Commodoren ja Atarin kohtalonhetket”.


Commodore Amiga I love 8-bit® -tietokonenäyttelyssä

I love 8-bit® -kokoelmassa on useita Commodore Amiga -malleja, joista esillä ovat olleet jokainen. Amiga kuuluu näyttelyiden vakiokokoonpanoon, esillä näyttelyissä säännöllisesti ovat Amiga 500, Amiga 600 ja Amiga 1200. Superharvinainen ”herkku” on Commodore Amiga 1000 vuodelta 1986, sillä I love 8-bit® -kokoelman yksilö on voitettu Printti -lehden lukijapalkintona ohjelmointikilpailussa vuonna 1986! Tämä Amiga oli esillä Tekniikan museon tapahtumassa 2022.

Laite hankittiin kokoelmaan 1990-luvun puolivälissä. Alkuperäisestä pakkauksesta on jäljellä vielä Amiga-monitorin laatikko, josta näkyvät alkuperäisen omistajan tiedot. Jutun ohjelmointikilpailun palkinnonjaosta ja sen perusteista voi lukea tästä Printti-lehdestä 20/1986. Elävää ja toimivaa suomalaista tietokonekulttuurin historiaa löytyy myös tässäkin muodossa.

I love 8-bit® It's the flying computer circus!
Alppikatu 17 00530 Helsinki

fiSuomi